Antonioguillem/Adobe Stock

Foto Antonioguillem/Adobe Stock

Viktigt att välja rätt företagsförmedlare

Ekonomi Att köpa eller sälja ett företag är en stor och på många sätt avgörande affär för både köparen och säljaren. För den som ska sälja sitt företag finns många goda skäl att anlita en företagsförmedlare med gedigen erfarenhet.

Enligt Mikael Dierks affärsområdesansvarig för TACTIC Företagsförmedling- Stockholm är det värt att välja företagsförmedlare med omsorg och att inte enbart fokusera på priset.

– Granska förmedlarens meritförteckning och ställ frågor om hen har sålt företag i din bransch tidigare och hur ditt företag skall marknadsföras. Se till att du känner förtroende för förmedlaren. Ett av de största mervärdena med en företagsförmedlare förutom ovan nämnda är att du kan fortsätta att fokusera på din verksamhet under processen och ej bli störd i onödan, säger Mikael Dierks.

Ett annat tips från Mikael är att vara ute i god tid när du ska välja företagsförmedlare eftersom en företagsförsäljning kan ta lång tid. Fundera på vad du tycker att ditt företag är värt och låt förmedlaren sedan hantera alla praktiska detaljer som prospekt, värdering, kontakter med intressenter, förhandlingar och avtal samt likvidavräkningar.

Mikaels tips till köpare är att alltid före köpet göra en noggrann due diligence på det företaget du är
intresserad av. Var noga med avtalet, speciellt garantiklausulerna.

– De bästa affärerna gör man med säljare som ännu inte har lagt ut sitt företag på marknaden, försök hitta dem. Vi arbetar ofta med sökuppdrag i dessa situationer, säger Mikael Dierks.