480130649 (kopia)

Foto Thinkstock

Så blir avvecklingen en trygg affär

Ekonomi Företagare som ska avveckla sitt aktiebolag säljer det ofta till ett företag som specialiserat sig på snabbavveckling av aktiebolag. Det är viktigt att välja köpare med omsorg. Om företagsavvecklaren inte sköter sina förpliktelser gentemot myndigheter och avvecklar på rätt sätt riskerar det att slå tillbaks på dig som säljare.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

– Snabbavveckling av aktiebolag är numera ett etablerat fenomen, hittills har drygt 20 000 bolag avvecklats. Även om syftet med försäljningen är att slippa hantera avvecklingen själv så är avvecklingen inte klar och säljaren fri från ansvar så snart försäljningen gått i lås. Att avveckla ett aktiebolag kan ta flera månader och bland annat innefatta att betala bolagets skulder till Skatteverket. Om det inte hanteras professionellt kan du som företagets tidigare ägare bli ansvarig, säger Erik Berggren på Svenska Standardbolaget, ett företag som specialiserar sig på bolagsavveckling.

Han rekommenderar företagare som ska avveckla sitt bolag att välja en aktör med lång erfarenhet, stabil ekonomi och rätt kompetens för att sköta avvecklingen till punkt och pricka.

– Fokusera på kvalitet, prisskillnaderna är små men brister i hanteringen av bolaget hos bolagsavvecklaren kan bli mycket kostsamma. Undvik det genom att välja en seriös aktör med gedigen erfarenhet.