136349521 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Rätt affärssystem underlättar företagartillvaron

Ekonomi Ett affärssystem som hjälper dig att hålla ordning på företagets kunder, ekonomi, produkter och rutiner är ett ovärderligt verktyg, även för nystartade företag.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Genom att välja ett modulbaserat system som kan växa i takt med företaget kan du bygga på med fler funktioner i takt med att behoven uppstår. Ett bokförings- och faktureringsprogram är förstås obligatoriskt för alla företagare, men affärssystemen för nystartade entreprenörer innehåller dessutom ofta en mängd smarta funktioner som verkligen kan underlätta din vardag. Om du avsätter lite tid till att sätta dig in i hur affärssystemet fungerar kan du spara mycket tid. Det är exempelvis ofta möjligt att koppla ihop fakturerings- och bokföringsfunktionen så fakturorna automatiskt konteras när du skickar iväg dem.

 

Välj ett modulbaserat system

Många affärssystem integrerar ekonomifunktioner med ett CRM-system, som hjälper dig att strukturera och hålla ordning på företagets kunder och affärer. När företaget är nystartat upplever du kanske inte behovet av ett affärssystem som särskilt stort, du kanske klarar av att hålla det mesta i huvudet. Efterhand som verksamheten växer ökar ofta behovet av system och lösningar som hjälper dig att hålla koll på alla detaljer och påminner dig om när det är dags att kontakta olika kunder.

Björken
Niklas Björkén

– Jag har träffat många småföretagare som investerat i affärssystem som är alltför komplexa för deras behov. Det innebär att de betalar för funktioner som de varken använder eller har någon nytta av, vilket förstås är onödigt. Se därför till att investera i ett affärssystem som verkligen matchar företagets behov, säger Niklas Björkén på Björn Lundén Information.

 

Numera finns enkla lösningar för nystartade företag för 60 kronor per månad.

 

Välj leverantör med omsorg

De flesta nyföretagare får förmånliga introduktionserbjudanden från olika affärssystemsleverantörer. Ta tillfället i akt att prova dig fram med olika leverantörer för att se vilket system du trivs bäst med. Valet av affärssystem avgörs delvis av vilken sorts verksamhet du bedriver. Företag som erbjuder rut- eller rottjänster gör klokt i att välja ett program med den funktionen. Företag i byggbranschen och företag som handlar med utlandet behöver ofta funktioner för omvänd moms.

Även om många ekonomiprogram är användarvänliga och inte kräver någon bokföringskompetens rekommenderar Björkén nystartade företagare att skaffa sig grundläggande bokföringskunskaper. Programmen hjälper till mycket och påminner ofta om viktiga saker, men det är inte ofelbart. Med egen kompetens ökar du förutsättningarna att din bokföring sköts korrekt redan från start.

 

Välj system som inte ”låser in” informationen

– Många företagare väljer i dag molnbaserade affärssystem och ekonomiprogram. Utbudet är stort, numera finns enkla lösningar för nystartade företag för så lite som 60 kronor per månad. Se till att välja ett affärssystem som tillåter dig att överföra information från ett system till ett annat, annars riskerar du att inte komma åt viktig information, exempelvis om dina kunder, om du senare vill byta system och leverantör, säger Björkén.