Jonas Andersson, vd och partner i konsultföretaget Herbert Nathan & Co

Foto

Rätt affärssystem en framgångsfaktor

Aktuellt Ett nystartat företag står för många utmaningar och att välja affärssystem är en. Idag finns det många olika molnbaserade system att välja bland. – De molnbaserade tjänsterna har gjort det så oerhört mycket enklare än för tio år sedan, säger Jonas Andersson, vd och partner i konsultföretaget HerbertNathan & Co.

Håkan Söderberg

– De molnbaserade tjänsterna har gjort det så oerhört mycket enklare än för tio år sedan, säger Jonas Andersson, vd och partner i konsultföretaget Herbert Nathan & Co.

Enligt Jonas Andersson räcker det ofta med ett enkelt affärssystem i ett nystartat bolag. Då handlar det ofta om att i första hand kunna hantera sin redovisning, sina faktureringsrutiner samt leverantörs­fakturor. Han rekom­menderar idag de moln­baserade tjänsterna eftersom de har många fördelar:

– Det finns många användbara breda system. Du behöver ingen större teknisk kompetens, bara en dator så att du kan koppla upp dig var du än är.

Tjänsten kan hyras och kostar ofta mellan 100 och 500 kronor i månaden. Det är att jämföra med de cirka 10 000–20 000 kronor det kostar att köpa ett nytt system. Leveran­tören står för säkerhet, lagring, backup, underhåll och utveckling.

Bolag som växer behöver tänka nytt

Den enklaste typen av affärssystem räcker för nystartade bolag, men om företaget växer behöver systemet kunna skala upp. Med fler anställda följer en mer omfattande tidrapportering, schemaläggning och HR–inriktade aktiviteter som utvecklingssamtal och lönerevision.

– Ett alternativ är att lägga ut jobbet på en redovisningsbyrå, så att du kan koncentrera dig på det du som företagare hellre vill göra. Då får du en partner som är kompetent. Det kan vara smart att anlita en byrå när företaget blivit större eller som vissa gör redan från start. Men det är bra om du själv vet hur bokföring och redovisning fungerar eftersom du är ansvarig i slutänden, säger Jonas Andersson.

Avslutningsvis berättar Jonas att affärssystemen har förändrats mycket de senaste tio–femton åren. Tidigare var det mer en teknisk funktion som inte integrerade olika delar av en verksamhet. Idag är affärssystem en del i ett företags framgångsrecept. Genom att låta frågan; ”Hur kan vi utveckla verksamheten?” vara bärande när vi väljer system, kan företaget stöttas till framgång, säger Jonas Andersson.