506153377 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Franchise – driv företag med etablerat affärskoncept

Franchise Allt fler blivande entreprenörer upptäcker franchiseföretagandets möjligheter. Att kunna kombinera det egna företagets flexibilitet och innovationshöjd med det etablerade storföretagets stordriftsfördelar.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Franchising ökar allt snabbare, varje år tillkommer cirka 100 nya affärsidéer på den svenska franchisemarknaden. Som franchiseföretagare får du möjlighet att arbeta med en affärsidé som redan är beprövad och bevisat framgångsrik. Men räkna med att lägga ner hårt arbete, särskilt de första åren. Även om du blir en del av ett färdigt koncept och får hjälp med alltifrån marknadsföring till administration så krävs ett stort engagemang och en konsekvent insats från dig.

 

Stödet minimerar startsträckan

Franchiseföretagare betalar ofta en startavgift och procent på omsättningen till franchisegivaren. I utbyte får du mycket konkret stöd och hjälp med att komma igång och strukturera upp ditt företagande. Stödet är ofta betydelsefullt, i synnerhet när du befinner dig i början av din karriär.

Sid12_franchise_Niklas_Bild (kopia)
Niklas Öhberg, affärsutvecklare Global Retail Strategy

– I många fall har franchisekedjan byggt upp en mångårig värdefull erfarenhet som du får ta del av som franchisetagare. Du har oftast många kollegor runt om i Sverige att ha som bollplank och stöd, säger Niklas Öhberg, affärsutvecklare på Global Retail Strategy.

 

Franchising handlar om framtidstro, var du vill investera din tid och dina pengar.

 

Viktigt att dela franchisegivarens filosofi

– Säkerställ att du som entreprenör har samma filosofi och grundidé kring ditt företagande som franchisegivaren, att ni delar samma affärsidé och vision, säger Gunnar Duintjer, vd på Arkitektkopia, som erbjuder franchisemöjligheter.

Gunnar
Gunnar Duintjer, vd Arkitektkopia

– Gå igenom franchiseavtalet noga, både på egen hand, tillsammans med franchisegivaren och eventuellt även tillsammans med en jurist eller franchisekonsult om du behöver hjälp att tolka avtalets innebörd. Det kan vara en god investering. Avtalens utformning varierar mellan olika franchisegivare och branscher, somliga står exempelvis för lokalinvesteringar, medan andra kräver att du som franchisetagare investerar i en lokal för din verksamhet, säger Duintjer.

– Fundera på varför du vill starta ett franchiseföretag. Beroende på svaret så kan man behöva överväga om man behöver mer information eller insikt kring hur det är att vara egen företagare och franchisetagare. Franchise är en fantastisk form av företagande om man trivs med upplägget, avtalet och företaget, säger Öhberg.

För att lyckas som franchiseföretagare bör du älska människor och försäljning. Du behöver också förstå en resultaträkning. Du måste kunna ha stenhård kostnadskontroll samtidigt som du lägger mycket tid på att sälja och att ständigt utveckla försäljningen. De som lyckas har en kombination av båda.

– Franchising handlar om framtidstro, var du vill investera tid och pengar de kommande tre till fem åren och ha bäst avkastning. Utgå från dig själv. Du ska kunna vara stolt över det du gör och samtidigt ha himla roligt. När du bestämt dig för en franchisekedja är det dags att prata med de officiella representanterna, med befintliga franchisetagare, googla franchisekedjan och arbeta lite som en agent. Fatta sedan ditt beslut, säger Öhberg.

Anställ inte enbart vänner och släktingar, då dessa kanske inte är de bästa service- och försäljningspersonerna. Säkerställ att du har ordentlig kostnadskontroll i ditt företag. Gå igenom försäljningskalkyler och den budget som du får noga. Jämför mot nyckeltal som finns bland befintliga franchisetagare, be om förklaring om något avviker.

 

Engagera dig i den dagliga driften

SUBWAYSamir (kopia)
Samir Hussein, Subway

– Var beredd på att ett franchiseföretag kräver mycket av din energi och tid. De franchisetagare som lägger ett stort engagemang i driften och skötseln av restaurangen har i regel nöjdare kunder, högre försäljning och lägre kostnader. Tidigare erfarenhet av ledarskap och egenföretagande är självklart bra, men viktigare är din vilja att lära dig och ta del av erfarenheten som redan finns inom konceptet. Om du har en entreprenörsanda och kan leda ditt team i restaurangen är det ett recept till framgång, säger Samir Hussein, utvecklingsansvarig för Subway region öst.

Han påpekar vikten av att jämföra hur ägandet ser ut. Besök befintliga franchisetagare och hör vad de tycker. Viktigt är också att du tycker om konceptet och ser en positiv utveckling i kedjan.

– Fördelarna är att du får ett beprövat koncept, större möjligheter till lokaler på bra lägen, mindre risker än att starta eget från grunden, lägre inköpspriser samt att du får tillgång till etablerade inköpskanaler, logistik och marknadsföring, säger Hussein.