Torsten Jansson. Foto New Wave

Foto

Entreprenörer som kämpar hårt ser drömmen gå i uppfyllelse

Framgångskonceptet stavas hårt arbete, höga ambitioner, tydliga mål, rak kommunikation och kostnadsmedvetenhet i kombination med ett enormt driv. Möt Torsten Jansson, grundare och huvudägare av koncernen New Wave Group i ett samtal om entreprenörskap och framtidsplaner.

Emilia Radow Ingvarson

En av Sveriges största och mest våghalsiga entreprenörer, Torsten Jansson, växte upp i det lilla samhälle­t Dingle dryga tio mil norr om Göteborg. Redan som tio-åring sålde han lotter på provision för Dingle IF för att därefter ta en anställning som korvförsäljare på det lokala gatuköke­t. Inget jobb var för litet så länge utmaningen fanns där.

– Jag har alltid haft drivet att göra saker oavsett vad det är bara viljan finns där. Jag vet inte var det kommer ifrån men idag skulle det troligtvis diagnosticeras med en eller flera bokstavskombinationer, säger Torsten och skrattar.

Startade första företaget som 19-åring

Första företaget startade han hemma i källaren hos sina föräldrar. Då 19 år gammal hade han sett en annons i en tidning om en billig maskin som kunde göra tryck på t-shirts.

Företage­t fick namnet Letox och före­taget blev startskottet för Torstens karriär som entreprenör.

– Jag idrottade mycket och de första kunderna var de lokala idrottsföreningarna, säger han.

Verksamheten utvecklade han senare och sålde snart profilkläder även till andra företag, och efterfrågan ökade. I slutet på 80-talet behövde han stabilisera bolagets ekonomi och han tog in nya delägare i verksamheten. Delägare som sedan kom att ta över hela verksamheten för att två år senare försätta det i konkurs. Torsten köpte då tillbaka verksamheten och byggde upp före­taget igen men en ny inriktning. Året var 1990 och New Wave Group började ta sin form – och resten är historia. Eller kanske inte riktigt. Företaget har gått igenom en del tuffa tider men står idag på en stabil grund med ett totalt värde på över 4 miljarder svenska kronor.

Torsten Jansson.

Nya idéer visar vägen

Torsten hade aldrig som mål att bli entreprenör utan han lät nya och spännande idéer och möjligheter visa vägen.

– Jag tänkte aldrig ”detta passar nog mig” men det är roligt och jag får stort utrymme för min rastlöshet, säger han. En rastlöshet som också dämpas med hjälp av en varierande arbetsdag med många resor.

– Alla dagar ser olika och jag varvar resor och möten hela tiden. Ingen dag är den andra lik, vilket gläder mig!

Torsten är extra stolt över det fantastiska CSR, Corporate Social Responsibility, arbete New Wave Group gör och går i bräschen för. Visionen om en hållbar tillväxt går ut på att använda affärslösningar som inte endast är ekonomiskt gynnsamma, utan även hållbara ur ett socialt och miljömässigt perspektiv. New Wave Group arbetar med att förbättra arbets­villkoren i produktionsländerna, arbetar för effektivare transporter och logistikflöden samt försöker använda material som är ekologiska eller miljömärkta så långt det går.

Inspiration, framtidsplaner och drömmar

Torsten inspireras av individer som går mot strömmen.

– Jag har alltid inspirerats av Jan Stenbeck då han var långt före sin tid. Richard Branson, en fantastisk inspiratör och svår att inte inspireras av, Göran Persson och min pappa, båda är som levande uppslagsböcker. Pratar man fiktiva hjältar så är jag barnsligt förtjust i Rocky Balboa (Sylvester Stallone) och Karate Kid, två karaktärer som slår ur underlägen.

Om han får drömma stort så hade den ultimata drömmen varit att bygga New Wave Group till världens största leverantör och sit golfföretag Cutter & Buck till världens största golfvarumärke.

Men roligast av allt vore att få Craft att bli större än Nike. Galet? Kanske. Omöjligt? Ingenting är omöjligt menar Torsten.

– Jag har många planer framåt men på grund av börsreglerna får jag inte berätta något säger han. Jag har mycket kvar att göra och på frågan om vad jag ångrar så är alltid svaret att jag men med tiden har lärt mig att inte ångra saker, den energin är det bättre att lägga på annat.

Har du en idé du tror på så kör, det värsta som kan hända är inte så farligt

På frågan om vad drömjobbet som anställd skulle vara verkar pingisproffs stå högt i kurs.

Drömmen som professionell idrottsman får dock vänta på sig eftersom Torsten är upptagen med att vara vd och koncernchef för miljardimperiet New Wave Group som han idag också är huvudägare för samt ständigt arbetar för att utveckla och förbättra.

Råd till den blivande entreprenören

Som entreprenör Måste man satsa helhjärtat och på heltid. Det är svårt att bli en framgångsrik entreprenör på deltid då hårt arbete är en stor del av framgången. Ska man lyckas är det bästa rådet är enligt Torsten:

– Våga! Uppfyll din dröm och kör! Det värsta som kan hända är troligen inte så farligt. Våga köra på men var inställd på att jobba hårt för att lyckas och var medveten om att det kan ta lång tid. Och var uthållig.  Du måste ofta orka med flera misslyckanden innan du lyckas.

På frågan om viken idé som är värd att satsa på svarar Torsten att man ska satsa på en idé så fort den kommer till dig.

– Gör en snabb kalky­l, bedöm riskerna och verkar det realistiskt så kör!

Faktorer han själv tror har gjort honom till en framgångsrik entreprenör är det sifferminne som är så typiskt för honom. En stor dos av envis­het, rastlöshet, energi och ett glatt humör har också hjälpt till på vägen. Att Torsten är full av energi går inte att ta miste på och på frågan om hur han vill summera sin karriär svarar han att han gör det först om 20 år, än finns det mycket kvar att göra tillägger han och skrattar. Och på frågan om när han tänker gå i pension svarar han väntat – ”det är inget för mig.”

Smart fakta

Torsten Jansson. Foto New Wave

Namn: Ulf Torsten Jansson

Gör: Grundare och huvudägare av New Wave Group AB, en tillväxtkoncern som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter.

Född: 9 september 1962 i Uddevalla, uppväxt i Dingle

Bor: Göteborg, Stockholm, Kosta och Grebbestad, samt 150 nätter/år på hotell

Familj: Gift med Ulrica Messing, fyra barn med två tidigare fruar samt Ulricas två barn

Intressen: Matlagning, fiske, sportbilar och att göra affärer

Talang: Ett enormt siffer­minne