Felicia Margineanu, social entreprenör. Foto Ellinor Koda, OhSnap! Sweden

Foto Ellinor Koda, OhSnap! Sweden

Den första kvinnliga vd:n på Googles sökning – Barbie

Krönikan Jag uppmanar dig att googla, innan du läser vidare i denna text – sök på det engelska ordet för vd, ceo, bläddra och se när den första kvinnan kommer upp. Ser du – Barbie! Och det är inte ens en riktig kvinna. Lade du också märke till att dem flesta var vita, medelålders män?

Johan Umenius

Johan Umenius

Jag är för det första ingen vit medelålders man, och inte heller för den delen en Barbiedocka.  Om man ska se över vilka som har störst chans att lyckas i livet utifrån de ”rätta” förutsättningar som finns så skulle jag säga att jag hamnar långt ner. Jag är uppväxt i förorten med ett efternamn som ingen kan uttala, med en ensamstående mamma med tre barn, jag blev mobbad och utstött i skolan och på tennisbanan, och jag har ingen gymnasieutbildning.

Tennisbanan var min enda fristad som barn men när tankarna om hur min kropp såg ut tog över pallade jag inte trycket utan valde att hoppa av. Jag kände mig som världens största förlorare och tappade meningen med mitt liv. Det året fick jag en kamera av min mormor och den kameran visade sig bli min nya bästa kompis och första steget in på min karriär.

Min tonårstid bestod av långa dagar i fotostudion med olika modelle­r, makeup artister och kreativitet. Jag började tjäna pengar och hade en klar vision över mitt liv – jag skulle bli världens bästa fotograf. Men som ung kvinna i branschen förstod jag också hur skönhets­idealen påverkar unga tjejer och jag började känna att mitt hjärta började tveka – vilket ansvar har jag egentligen som fotograf, och hur bidrar jag med den ökade psykiska ohälsan hos unga tjejer när jag själv producerar och retusch­erar dem bilder vi ser i media?

Vid sjutton års ålder valde jag att hoppa av gymnasiet för att vidareutveckla min talang och starta upp mitt företag som frilansfotograf. Den hösten förändrade mitt liv då jag fick möta den Felicia som många känner idag. Jag lyckades samla ihop 10 000 personer på Sergels Torg via Facebook inom loppet av tolv timmar dagen efter valet år 2010 efter Sverige­demokraternas intåg i riksdagen. Det jag sa den dagen var att vi unga aldrig ska tro på att vi är för unga för att påverka vårt samhälle och göra vår röst hörd, att vi inte heller ska vänta in ett val som sker vart fjärde år för att då känna att vi är med och gör en förändring.

Om jag hade trott på vad många sagt om mig att jag är för ung, att jag som tjej inte kan, att jag är okunnig och oerfaren, så hade jag aldrig varit den framgångsrika entreprenör och goda människa jag är idag.

Jag har sedan den dagen vågat ifrågasätta både mina egna och samhällets normer och föreställningar om vem som kan, ska eller hur man ska göra vissa saker för att lyckas. Om jag hade trott på vad många sagt om mig att jag är för ung, att jag som tjej inte kan, att jag är okunnig och oerfaren, så hade jag aldrig varit den framgångsrika entreprenör och goda människa jag är idag. Vi förlorar alltför många talanger, idéer och människor som tappar tron och hoppet om sig själva och Sverige som plattform för entreprenörskap, när bilden av företagande och ledarskap inte är till för alla.

Idag gör jag gör allt i min makt för att ändra detta, det gör jag bland annat med kameran som verktyg och skapar fler kvinnliga entreprenörer via min fotoverksamhet och foto­agentur där vi utbildar unga tjejer inom fotografi och normkritik.

Lyssna till ditt hjärtas sanning, din magkänsla och var modig.  För det krävs mod. Utan mod komme­r du aldrig förstå din egen kapacitet att nå längre än dina egna föreställninga­r om vad du kan eller inte kan göra.

Har du modet att ta fram de unik­a möjligheterna och egenskapern­a som finns inom dig? Jag vet inte vad som finns hos dig, vilka känslor, tankar, idéer, drömmar och talanger du bär på – det kanske du inte själv vet. Men jag kan med all säkerhet säga att du bär på något vackert inom dig som vill komma ut. Investera klokt i hur du tänker om dig själv, för du blir vad du själv väljer att fokusera på – vad väljer du?  

Felicia Margineanu, social entreprenör