Adobe Stock

Foto

Därför ska du välja företagsmäklare med omsorg

Ekonomi Ett ägarskifte är en av dina viktigaste affärer någonsin. Låt hela processen ta tid och tänk på att välja en företagsmäklare du känner förtroende för.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Att genomföra en företagsöverlåtelse är en komplex och viktig affär, inte minst för dig som entreprenör, som kanske bara genomför en enda företagsförsäljning under hela sin livstid. Det är därför viktigt att vända sig till en specialiserad aktör som har lång erfarenhet av att hantera företagsöverlåtelser från start till mål.

Lennart Stenman, vd på företagsförmedlingsföretaget Länia förklarar att en försäljning i allmänhet är en lång process som kan ta uppemot ett år från start till mål. Var ute i god tid, stressa inte fram något beslut och var beredd på att det kan ta lite tid att hitta rätt köpare. Välj en erfaren företagsförmedlare som du verkligen känner fullt förtroende för, säger Lennart Stenman.

Låt företagsförmedlaren hantera sakfrågor

Han rekommenderar företagare som går i säljtankar att vara helt klara över varför de vill sälja sitt företag. Se till att ha en tydlig motivering och goda skäl till att du vill genomföra affären. Det kanske handlar om att du vill trappa ner inför pensionen eller att du vill sälja det företag du byggt upp för att istället starta om
på nytt i en helt annan bransch.

För presumtiva köpares del är det viktigt att företaget känns tryggt och stabilt, det tyder på goda framtids-utsikter.

Lennart Stenman

 

Välj företagsmäklare med omsorg, då säkerställer du att de värden du byggt upp i ditt företag överförs till den nya ägaren på bästa möjliga sätt. Presumtiva köpare kommer förstås att vilja granska ditt företag, du måste vara beredd på att lämna ut det innersta av ditt företag i samband med företagsbesiktningen.

En del frågor i samband med företagsbesiktningen kan vara svåra att hantera, då är det bra att ha en företagsförmedlare vid din sida som du verkligen litar på.

Projektledd process

Företag som överväger att sälja bör definitivt kräva att företagsförmedlingen tar ett helhetsansvar för affären och fungerar som en projektledare för hela processen. Begär gärna att förmedlingen visar upp referenser på tidigare genomförda företagsöverlåtelser.

Genom att  låta företagsförmedlaren hantera hela överlåtelsen kan du som ägare istället fokusera på att driva ditt företag på ett så lönsamt och effektivt sätt som möjligt medan förmedlaren sållar fram intresserade köpare.

Som säljare kan du bidra till att trimma ditt företags form genom att skala bort onödiga kostnader, optimera dina intäkter samt se till att verksamheten är lätt att tolka och läsa i siffror, vilket bygger förtroende hos köparen. Om du kan ordna skriftliga avtal med viktiga leverantörer och kunder så är det ofta en fördel inför försäljningen. Om du dessutom kan visa var vinsterna kommer ifrån, alltså vilka produkter eller tjänster som främst driver företagets intäkter, så är det också en klar fördel. Se också till att det inte finns osäkerheter när det gäller  lager av produkter när det är dags för ditt företag att byta ägare.

– För presumtiva köpares del är det viktigt att företaget känns tryggt och stabilt, det tyder på goda framtidsutsikter. En viktig investering för dig som vill sälja ditt företag är därför att ha god ordning på pappersarbetet i företaget samt säkerställa att du har en hyfsat hög och stabil omsättning. En välskött och lönsam verksamhet kan bidra till att göra ditt företag mer attraktivt i köparnas ögon, säger Lennart Stenman.