179115598 (kopia)

Foto Thinkstock

Banken – så mycket mer än bara en bank

Ekonomi Funderar du på att starta och driva företag är banken en bra första anhalt att gå till för att diskutera dina planer och företagets finansiella utsikter.

Emilia Radow Ingvarson

Att gå ifrån tanke till handling är ett stort steg att ta och att ha koll på siffrorna är ett måste för att kunna skrida till verket med sina idéer. Din bank har med största sannolikhet några färdigpaketerade smarta paketlösningar att erbjuda dig som vill starta ett nytt företag. Läs in dig på vad respektive paket erbjuder, vad det kommer att kosta dig som företagare, och vilka tjänster som ingår i den kostnaden. Det första året är oftast kostnadsfritt men därefter följer en årlig paketkostnad för bankgiro, betalkort, internettjänster etc. Som företagare rekommenderas du säkert även att koppla ett plusgiro till ditt bankgiro för snabba och säkra betalningar. Lär dig hur du kan använda och dra nytta av bankens fulla utbud av tjänster till dig som ny företagare och gör en övervägning av vilka funktioner din verksamhet verkligen behöver.

 

Personlig rådgivning

Banken hjälper dig med dina ärenden och ger dig personlig rådgivning beroende på dina nuvarande och framtida behov. De flesta banker erbjuder kostnadsfri rådgivning via telefon dygnet runt och för en mer kvalificerad personlig rådgivning har man även tillgång till att ett rådgivningsteam på respektive bank. En rådgivare träffar man exempelvis för att diskutera och planera kring företagets ekonomi, rådande situation och firmans framtida planer. Kanske vill man ha råd kring hur man kan utveckla sin firma och få den att växa, kanske är man intresserad av att ändra företagsform och gå från enskild firma till aktiebolag. Ett bolag i utveckling kan innebära att man utökar sina affärsområden. Istället för att exempelvis bara sälja vitamintillskott vill man kanske nu även erbjuda utbildning kring hälsa. Rådgivning kring den typen av utveckling är precis vad banken är där för att assistera dig med. Boka in ett möte och kom väl förberedd.

 

Årlig genomgång

När allt är satt i verket och du är i full kommers med att driva ditt företag rusar tiden iväg och veckorna slukas upp av daglig drift, deadlines, möten och samtal. Dagar blir till veckor, veckor till månader och innan man vet ordet av det har ett år passerat. Nu är det god tid att kontakta din bank för en årlig genomgång av din verksamhet. Banken kan även komma att bjuda in till en årlig översyn men det är att rekommendera att du själv sätter en påminnelse i kalendern för när den tiden är kommen. Väl där går ni bland annat igenom hur banken kan bidra med att göra både firmans och din privata ekonomi ännu bättre.

 

Bank-app och mobilt bank ID 

Med hjälp av bankens mobil app har du firman med dig i mobilen var du än är. Här kan du med enkelhet hantera dina enklare bankärenden såsom att betala räkningar, göra utbetalningar, kolla inkommande saldo etcetera. Egentligen det enda verktyg du behöver för att hålla koll på företagets ekonomi. En tjänst du inte vill vara utan är Mobilt BankId som du enkelt skaffar via din banks hemsida. Denna funktion gör att du kan legitimera dig och göra elektroniska underskrifter via en app på mobiltelefonen.

 

Företags-, pension- och sjukvårdsförsäkringar 

Det finns en riklig tillgång av olika försäkringar på marknaden och det verkar finnas ytterst få saker som inte går att försäkra. Så vad väljer man, vilka försäkringar är det man verkligen behöver för att skydda sig och sin firma, och vilken förvaltare ska man ha? Din bank finns tillgänglig för att tillsammans med dig se över hela ditt behov av försäkringar. De ser även över hur du får en god ekonomi som pensionär och vilket försäkringsskydd du och din familj bör ha.

 

Erbjudanden

En del banker har förhandlat fram förmånliga priser till sina företagskunder hos företag som erbjuder tjänster och produkter för exempelvis bokföring, löneadministration, e-faktura, marknadsföring, och rekrytering. Kort och gott tjänster och produkter som kan ge ditt företag ökade intäkter, minskade kostnader och risker, och stöd med administrativt arbete om så önskas.