ThinkstockPhotos-451014835 kopiera

Foto Thinkstock (feature image)

Allt är möjligt!

Krönikan Förverkliga en dröm, vara min egen chef, bestämma själv, frihet under ansvar – det är vad våra deltagare på en starta eget-kurs anger som drivkrafter för att starta företag.

monopaul

Pål Johansson

Jag vet varför jag är företagare i dag, det är min mormors fel. Hon drev antikhandel och resande rum, förgångaren till vandrarhem i Norrtälje, när jag var liten på 1960-talet. Hon var en riktig entreprenör som ville ha det bra på äldre dar så hon köpte en lägenhet, och ett halvår senare köpte hon en annan och sålde den första. Förstås fick hon en hacka emellan, och så höll hon på tills hon lade näsan i vädret. Det är därifrån som jag har fått min entusiasm, järnvilja och insikten att ingenting är omöjligt.

Att som företagare vakna varje morgon med ett leende på läpparna är underbart! Visserligen jobbar man häcken av sig för det mesta men det är ändå en sådan frihet att få möjlighet att påverka sin situation och sitt liv. Efter att jag sade upp mig på mitt fasta jobb 2007 har jag inte ångrat mig en enda dag, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Många som kommer till oss på NyföretagarCentrum, sådär cirka 22 000 om året, har nya affärsidéer, vill ta över befintliga företag, vill undersöka om deras affärsidé håller hela vägen ut och vill lära sig mer om att starta och driva företag. Vi kan konstatera att starta företag är inga problem men att driva företag är något helt annat. En del får man sparka i baken, en del får man bromsa, och en del startar inte alls när man inser att det är lättare att vara anställd.

Vår metod är att man gör sin hemläxa, det vill säga skriv din affärsplan som en grund i ditt företagande, då vet du åtminstone lite om vad du måste kunna och vilka lagar och regler du bör följa. Det är inte ett måste att göra affärsplan men det underlättar ditt eget beslut om du ska bli egen företagare.

Nyföretagarbarometern visar att 6 491 företag registrerades på Bolagsverket jämfört med 7 256 i januari 2012, en minskning med 765 företag eller 10,5 procent. Vi är inte ledande i EU på att starta företag, vi ligger långt ner på listan.

Var inte rädd att starta företag, vad är det värsta som kan hända? Att misslyckas? Ett misslyckande innebär även värdefulla erfarenheter som formar våra framtida beslut, och gör dem bättre. Men det finns många verktyg som går att ta till, och hjälp att få, för att lyckas. Men du måste göra allt detta själv. Gå med i olika nätverk så fort du bara kan, det ger dig kunder och du får del av andras erfarenheter som företagare – ensam är inte stark. Fokusera på vad du är bra på och lämna bort det du inte kan. Samarbeta med andra och ge av dig själv, det har du igen både i företagande och för dig själv.

Då har du goda förutsättningar för att bli en framgångsrik företagare!

 

Inger Wickbom, verksamhetsansvarig Nyföretagarcentrum